start_old


Storheten ligger i det enkla. Det har sagts många gånger förr, men för den som gjort ett besök i den japanska matkulturen vet att det är en svårslagen filosofi som får själen att le i kapp med smaklökarna. 
Få som låtit tänderna sjunka ner i en fuktmättd riskudde och upptäckt omsorgsfullt utvalda fyllningar smälta mot gommen, har lämnats oberörda. 
När Flying Panther flög till Japan övrraskades de av att den mest greppvänliga av de Japanska rätterna ännu inte gjort entré på den västerländska snabbmatsmarknaden. Onigiri som betyder just "greppa" är Japans mest älskade snack/mellanmål/färdkost. Där har den trekantiga riskudden gjort sällskap med samurajer, skolbarn och resenärer i över 500 år.

Nu har vi tagit på oss den ärorika uppgiften att ge onigirin en svensk kostym, utan att överge den Japanska matmentaliteten som gör deras matkultur så överlägsen. Med största respekt för råvarorna formas onigirin för hand i Flying Panthers egen onigiriverkstad i Ottarp på Skånska landsbygden. Omsorgen i tillagningsprocessen och förmågan att göra högt stående kultur av ett enkelt mellanmål gör sig påminnt i japanernas varsågod-och-ät-fras: Itadakimasu, som är en tacksamhetsbetygelse till alla som lagat måltiden och de råvaror som satt livet till. 
Vår förhoppning är att förmedla en liten del av den här inställningen genom att presentera ett snabbmål kryddat med en gnutta andlighet och omsorg.

I det senaste decenniets mer hälsoinriktade mattrend i Sverige ber vi att få presentera onigiri.


Onigiri är en Japanska rätt som består av ris format som en trekant med fyllning i. Vissa onigiri har ingen fyllningen i mitten utan har istället fyllningen utblandat med riset.

Man började tillverka onigiri i början på 1600- talet, då det användes som matsäck åt krigare. Idag är onigiri väldigt vanligt i Japan och börjar även att bli populärt i andra delar av världen. I en Japansk matbutik brukar man kunna hitta ett tjugotal olika smaker av onigiri.

Onigiri är ett perfekt till frukost, mellanmål eller lunch. Väldigt smidig att ha som matsäck eller till picknick. Onigiri är ett alternativ till varm korv, baguetter, hamburgare eller kebab för den som vill ha nyttig och mättande mat.
Comments